Een hitteberoerte kan iedere hardloper overkomen

Zó voorkom en behandel je een hitteberoerte

Deelnemen aan een hardloopevenement is een unieke ervaring, maar tegelijkertijd vraag je wel wat van je lichaam! Je spant je flink in, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Dat is normaal, maar soms lukt het je lichaam niet meer om die warmte kwijt te raken. In dat geval ligt oververhitting op de loer, wat uiteindelijk tot een levensbedreigende hitteberoerte kan leiden. Gelukkig kun je zelf veel doen om een hitteberoerte te voorkomen en andere hardlopers te helpen. De adviezen op deze pagina en in de onderstaande voorlichtingsvideo helpen je hierbij. Bekijk de adviezen goed (en deel ze met je mede-hardlopers en supporters). Zo ga je goed voorbereid van start.

Oververhitting: óók als het niet ‘tropisch warm’ is 

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: om oververhit te raken hoeft het niet heel warm te zijn. Het komt vaker voor bij warme weersomstandigheden, maar ook bij een temperatuur van bijvoorbeeld 14 graden kan je oververhit raken, of zelfs een hitteberoerte krijgen. Bij een hitteberoerte wordt je lichaam tijdens het inspannen zó warm dat organen kunnen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg. Ouderen en minder fitte mensen lopen officieel meer risico om een hitteberoerte te krijgen, maar in de praktijk zien we dat het juist ook jonge en ervaren hardlopers overkomt. Gelukkig kun je veel doen om een hitteberoerte te voorkomen. Als je de volgende vijf adviezen volgt verlaag je de kans op oververhitting (of een hitteberoerte) flink!


5 gouden adviezen om een hitteberoerte te voorkomen

1. Zorg dat je fit aan de start verschijnt
2. Laat je lichaam wennen aan lopen in warm en / of benauwd weer
3. Kies voor ventilerende kleding in een lichte kleur en bescherm jezelf extra als de zon schijnt
4. Drink voldoende water voorafgaand en tijdens de race (tip: maak gebruik van de drankposten)
5. Let op je looptempo

Toch oververhit? Zó herken en behandel je oververhitting 

Met de bovenstaande adviezen verklein je flink de kans op (ernstige) oververhitting, maar wat doe je als jijzelf of een andere hardloper toch (ernstig) oververhit raakt? Het herkennen en tijdig behandelen van oververhitting bij jezelf en je mede-lopers kan levensreddend zijn. Gebruik de onderstaande signalen om (ernstige) oververhitting te herkennen.
Hoofdpijn
Verwardheid
Duizeligheid, minder scherp zien
Misselijkheid
Suf of vreemd gedrag
Stuiptrekkingen
Een rode huid (maar geen zweet)
Soms is de huid juist bleek en klam
Coördinatieverlies en zwalkend lopen
Een hoge lichaamstemperatuur (maar iemand kan het tegelijkertijd koud hebben!)
Een snelle of sterk wisselende hartslag
Herken je (één van) de bovenstaande signalen bij jezelf of een andere hardloper? Kom dan direct in actie.  

Wat moet je doen als je denkt dat een deelnemer oververhit raakt?

2. Zoek hulp bij een verzorgingspost van het Rode Kruis (of bel 112)
3. Direct koelen
Nog meer leren? 

Thermo clinics 

Het is heel belangrijk dat een hardloper zich bewust is van de regulatie van zijn/haar lichaamstemperatuur tijdens het hardlopen. De Thermo Clinics zijn opgezet om die bewustwording te vergroten. Tijdens deze clinic ga je je eigen lichaamstemperatuur meten. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over oververhitting, hoe je het kunt herkennen, behandelen en voorkomen en wat de invloed is van de lichaamstemperatuur op je prestatie. Wij raden deze clinic aan aan iedereen die zich voorbereidt op een hardloopevenement. Je kunt de clinic individueel of in groepsverband volgen. Voor loopgroepen kan de clinic op locatie worden gegeven en de clinic is ook zeer geschikt als teambuilding activiteit voor (business) loopgroepen.
Een 3-uur durende clinic waarbij je alles leert over thermoregulatie
Een duurloop naar keuze
Meetresultaten in CORE en Garmin app evalueren 
Meer informatie over hyperthermie 
De oprichter van Thermo Clinics, Joost Fonville, is na het verlies van zijn zoon aan de gevolgen van een hitteberoerte gestart met diverse initiatieven om hitteberoertes bij hardlopen te voorkomen. Op zijn website kun je veel informatie vinden over hyperthermie en op de site kunnen  lopers die het is overkomen hun getuigenis  delen, zodat iedereen beter begrijpt hoe het je kan overkomen en wat het met je doet.

Naar de website 

Inloggen